КОРЕКЦІЯ ФФНМ НА ЗАНЯТТЯХ З ЛОГОРИТМІКИ - Бухтіярова, Анастасія (My University, 2019)
Однією з найпоширеніших мовленнєвих вад у дітей дошкільного віку є фонетико-фонематичний недорозвиток мовлення, який полягає у порушенні фізичного, фізіологічного і психологічного механізмів фонемоутворення при збереженні нормального слуху та інтелекту. Однією з існуючих корекційних методик навчання та виховання дітей старшого дошкільного віку з порушеннями мoвлення засoбами руху, музики та слoва є лoгoпедична ритміка. Тому проблема, яку досліджує у магістерської роботі А.Бухтіярової незаперечно є актуальною для спеціальної освіти. В ході експерименту було визначено критерії дослідження розвитку сформованості фонематичних процесів у дітей із фонетико-фонематичним недорозвитком мовлення: слухомоторних координацій, фонематичного уявлення, контролю і аналізу. Узагальнення результатів констатувального та формувального експериментів довели високий ступінь ефективності її впровадження з метою формування фонематичних процесів у дітей із ФФНМ. Ці результати доводять, що незаперечною є позитивна динаміка у сформованості фонематичних процесів. Результати проведеного дослідження дають підстави вважати, що визначені завдання реалізовано, мету досягнуто, а сукупність отриманих наукових положень має вагоме значення для забезпечення формування фонематичних процесів з використаннямзанять з логоритміки. Висновки дослідження є обґрунтованими. Виклад матеріалу в опонованій роботі послідовний, науково обґрунтований, має прикладне значення.
МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА (Аннотація)
Keywords: фонема, фонематичний слух, фонематичне сприйняття, звукокомплекси, фонетико-фонематичне недорозвинення мовлення, логоритміка.; phoneme, phonemic hearing, phonemic perception, sound complexes, phonetic-phonemic underdevelopment of speech, logarithm