Іноземні зазіхання на духовний потенціал Великого княжіння Київського у кінці ХІІІ–середині ХІV ст. - Борисова, Ольга (My University, 2017)
У статті аналізується духовний потенціал Великого княжіння Київського під час розгортання литовської експансії на українські землі. Він привертав увагу й інших претендентів на «Київську спадщину». Авторка дійшла висновку, що у великій боротьбі за «Київську спадщину», яка точилася між династіями Литви, Польщі і Московії у ХІV ст., виразними були також римський, візантійський, ординський, германський «сліди». І у цій же спадщині потенціал стародавньої Київської Митрополії був одним з найсуттєвіших її складових, що в статті і розкривається. Увага приділяється також концепції Причастя, яка існувала в політиці уже роздробленої Русі в досліджуваний період. Ідею Причастя можна визнати за Велику ідею русів часів Середньовіччя, яка виказала визначальний вплив не тільки на політичні програми руських князів, а й на політичні програми правителів деяких сусідніх держав.
Борисова О. В. Іноземні зазіхання на духовний потенціал Великого княжіння Київського у кінці ХІІІ–середині ХІV ст. / О. В. Борисова // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – Севєродонецьк, 2017. – №11(241). – С. 13–20.
Keywords: релігія, церква, Велике княжіння Київське, Київська Митрополія, «Київська спадщина», ідея Причастя, ідеологія «збирання руських земель»; religion, church, Grand Duchy of Kyiv, Kyiv Metropolitanate, "Kyivan heritage," the idea of communion, the ideology of "gathering Russian lands"