The potential of using the secretome of xenogenic mesenchymal stem cells as an immunomodulatory agent - Moskalov, Vitalii; Koshova, O.Yu (My University, 2022)
У тезах наведена коротка характеристика мезенхімальних стовбурових клітин (МСК) та їх екзометаболітів (секретому), а також надані результати прикладного дослідження впливу різних концентрацій цільного секретому МСК на гуморальну та клітинну ланки імунітету. За результатами дослідження на мишах виявлено значний вплив екзометаболітів МСК на показники продукції антитіл та кількості плазмоцитів та незначний на фагоцитарну активність макрофагів. Одержані дані можна використовувати у подальших прикладних та фундаментальних імунологічних дослідженнях, при розробці інноваційних лікарських засобів та під час викладання імунології
Moskalov V. B. The potential of using the secretome of xenogenic mesenchymal stem cells as an immunomodulatory agent / V. B. Moskalov, O.Yu. Koshova // Microbiology and Immunology – the Development Outlook in the 21st century : abstracts book of the IV International Scientific Conference (Kyiv, September 22-23, 2022). – Kyiv, 2022. – P. 34
Keywords: мезенхімальні стовбурові клітини; mesenchymal stem cells