Соціально-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами в центрах денного перебування - Пономарьова, Галина Федорівна; Харківська, Алла Анатоліївна (My University, 2023)
У науково-оглядовій статті висвітлено проблему забезпечення повноцінного розвитку дітей з особливими освітніми потребами в центрах денного перебування. Подано метамову дослідження, окреслено сутність понять «соціальний супровід», «педагогічний супровід» та «соціально-педагогічний супровід». Виявлено особливості соціально-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами у центрах денного перебування, серед яких: (1) міждисциплінарний характер процесу, (2) спрямованість на розвиток кожної дитини з урахуванням її індивідуальних потреб, можливостей, інтересів та цілей, а також на задоволення її освітніх та соціально-особистісних потреб; (3) наявність педагогічної складової, що реалізує такі умови, як: безпечне освітнє середовище, особистісно орієнтований, індивідуальний, міждисциплінарний та диференційований підходи до організації навчання, а також дотримання принципу «ситуація успіху»; (4) наявність корекційно-профілактичної складової соціально-педагогічного супроводу.
Пономарьова Г. Ф. Соціально-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами в центрах денного перебування / Г. Ф. Пономарьова, А. А. Харківська // Науковий журнал Хортицької національної академії. – 2023. – № 8. – С. 159-168
Keywords: соціально-педагогічна робота, супровід, соціально-педагогічний супровід, діти з особливими освітніми потребами, центри денного перебування; socio-pedagogical work, support, social-pedagogical support, children with special educational needs, day care centers