Екологічна освіта майбутніх учителів в умовах війни: виклики та можливості - Упатова, Ірина; Борзик, Олена; Сумцова, Анна (My University, 2025)
У статті розглянуто особливості екологічної підготовки майбутніх учителів під час воєнних дій в Україні. Сучасна ситуація в Україні, що зумовлена широкомасштабним етапом російсько-української війни, створює нові виклики для екологічної освіти майбутніх учителів. Мета статті полягає у визначені та аналізі змістових аспектів екологічної освіти майбутніх учителів під час воєнних дій в Україні, її викликів та можливостей; наданні рекомендацій щодо адаптації освітнього процесу до викликів війни. Проаналізовано методики екологічної освіти, яка має бути адаптована для різних освітніх ситуацій і реалізована в дистанційному форматі умовах воєнної нестабільності. З метою підготовки майбутніх учителів у ЗВО до реалізації екологічної освіти доцільним є впровадження інноваційних підходів, інтерактивних методів дистанційного навчання, онлайн-платформ та практичних екологічних проєктів. Розкрито суть основних аспектів екологічної освіти, доцільних під час воєнного стану, а саме: адаптація освітнього процесу до дистанційного формату, формування в майбутніх учителів екологічної свідомості в умовах війни, психолого-педагогічні аспекти екологічної освіти, Запропоновано різні види екологічної активності для викладачів і майбутніх учителів.
Keywords: воєнні дії; екологічна підготовка; екологічні проєкти; екологічні активності; military operations; environmental training; environmental projects; environmental activities