Система організації абілітаційної роботи з родинами, в яких виховуються діти з затримкою психомовленнєвого розвитку - Якуба, Леся (My University, 2019)
У дослідженні висвітлено актуальну проблематику системи раннього втручання в Україні та за кордоном як фактор інтенсифікації процедур і підвищення ефективності раннього виявлення й корекції порушень психомовленнєвого розвитку дитячого населення в умовах родинного виховання. У теоретичній частині дослідження було проведено аналіз літератури з затримки психомовленнєвого розвитку дітей, її причин, особливостей прояву у ранньому віці. Було освітлено погляди науковців на проблему з психологічної, педагогічної, клінічної та медичної точки зору, розглянуто тему ранньої діагностики психомовленнєвих порушень, була приведена психолого-педагогічна характеристика дітей раннього віку із ЗПМР; розглянуто проблемні аспекти консультування батьків щодо особливостей абілітаційної роботи в домашніх умовах, у центрі раннього втручання та в інклюзивно-ресурсному центрі. На етапі експериментальної перевірки гіпотези дослідження було виявлено дітей раннього віку із ЗПМР, проведено вивчення психолого-педагогічної компетентності їх батьків; розроблено й апробовано методику консультативної роботи з батьками дітей, що мають ЗПМР. Розроблена методика спиралася на такі принципи, як взаємоповаги та приймання досвіду батьків, як експертів у загальному розвитку та умовах існування їх маленької дитини, активного залучення батьків до процесу, поважливого ставлення фахівця до особистості дитини, врахування її мотивації і потреб при розробці програми втручання. Аналіз ефективності експериментальної роботи показав, що розроблена методика абілітаційної роботи з родинами, в яких виховуються діти з порушеннями психомовленнєвого розвитку підвищує рівень батьківської компетентності, знижує напругу й тривожність у родині, сприяє швидшому й ефективнішому розвиткові дітей і налагодженню батьківсько-дитячих відносин.
МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА (Аннотація)
Keywords: абілітаційна робота, ранній вік, психомовленнєвий розвиток; early intervention, early childhood, psychic and speech development; абилитационная работа, ранний возраст, психоречевое развитие