Інтеграція елементів соціально-емоційного навчання у програми неформальної освіти субʼєктів соціально-педагогічної підтримки дітей з аутизмом - Печериця, Наталія; Анголенко, Валентина; Тарасенко, Неллі (My University, 2025)
У статті розглянуто проблему інтеграції елементів соціально-емоційного навчання (СЕН) у програми неформальної освіти для фахівців, які здійснюють соціально-педагогічну підтримку дітей з аутизмом. Проаналізовано сучасний стан досліджень у сфері соціально-емоційного розвитку дітей з аутизмом та підготовки фахівців, які з ними працюють, як в Україні, так і за кордоном. Визначено недостатню розробленість питання інтеграції СЕН у неформальну освіту суб’єктів соціально-педагогічної підтримки. Розкрито сутність соціально-емоційного навчання, його ключові компоненти та значення для дітей з аутизмом. Обґрунтовано потенціал неформальної освіти у підготовці фахівців завдяки її гнучкості та практичній спрямованості. Визначено основні напрямки інтеграції елементів СЕН у програми неформальної освіти, серед яких: ознайомлення з теоретичними засадами СЕН та особливостями розвитку дітей з аутизмом, оволодіння практичними методиками та інструментами СЕН, розвиток рефлексивних навичок та емпатії, формування навичок ефективної співпраці з батьками та іншими фахівцями, а також висвітлення етичних аспектів роботи. Підкреслено важливість та нагальність інтеграції елементів СЕН у неформальну освіту фахівців, що працюють з дітьми з аутизмом, для підвищення ефективності їхньої професійної діяльності та покращення соціально-емоційного благополуччя дітей
Keywords: соціально-емоційне навчання; неформальна освіта; суб’єкти соціально-педагогічної підтримки; діти з аутизмом; інтеграція; професійна підготовка; social-emotional learning; non-formal education; socio-pedagogical support providers; children with autism; integration; professional training