Особливості динаміки агресивності в процесі розвитку естетичного сприйняття у студентському віці - ЗАДОРОЖНА, Ірина (My University, 2019)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю духовного розвитку особистості, що передбачає посилення ролі естетичного сприйняття у формуванні фахівця-творця з багатим художньо-образним мисленням в профілактиці агресивної поведінки серед студентської молоді. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити особливості динаміки агресивності в процесі розвитку естетичного сприйняття у студентському віці. Відповідно до мети, обʼєкту, предмету визначено основні завдання дослідження: узагальнити теоретичні підходи до характеристики становлення агресивності та естетичного сприйняття; визначити їх вплив на особистість студента. Визначити комплекс методів дослідження та виявити особливості динаміки агресивності у студентському віці. Виявити особливості естетичного сприйняття матеріалу у студентському віці. Визначити особливості взаємозв’язку між агресивністю та естетичним сприйняттям матеріалу у студентському віці. Розробити та апробувати програму психологічної корекції агресивної поведінки у студентському віці засобами естетичного сприйняття та перевірити її ефективність. В роботі схарактеризовано поняття «агресія», «агресивність», «сприйняття», «естетичне сприйняття», «музичне сприйняття» та сучасні підходи до їх формування у студентському віці. У роботі здійснено теоретичний аналіз наукової літератури й розкрито психологічні аспекти агресивності в процесі розвитку естетичного сприйняття у студентському віці. Доведено ефективність корекційно-розвивальної програми, в ході якої відболося зниження рівнів агресивності та ворожості та підвищилися рівні особистісної креативності, творчого потенціалу, уяви, складності, допитливості. Контрольний зріз підтвердив доцільність і результативність реалізації корекційно-розвивальної програми, а саме корекції агресивної поведінки засобами естетичного сприйняття.
Задорожна І.Особливості динаміки агресивності в процесі розвитку естетичного сприйняття у студентському віці : пояснювальна записка до магістерської роботи спеціальності 053 «Психологія» / І. Задорожна ; наук. керівник Світлана Бужинська. – Харків, 2019. – 155 с.
Keywords: розвиток естетичного сприйняття, студентський вік, агресія, агресивність, естетичні емоції; развитие эстетического восприятия, студенческий возраст, агрессия, агрессивность, эстетические эмоции; development of aesthetic perception, student age, aggression, aggression, aesthetic emotions