Взаємозв’язок фізичного виховання і розумового розвитку. Методи навчальної кінезіології - Балинська, Марина (My University, 2018)
У статті розглянуто взаємозв’язок фізичного виховання і розумового розвитку, також описано комплекс методів навчальної кінезіології, що дозволяють активізувати міжпівкульну взаємодію, вони розвивають мозолисте тіло, підвищують стійкість до стресів, синхронізують роботу півкуль головного мозку, поліпшують розумову діяльність, сприяють поліпшенню памʼяті, уваги, полегшують процес читання і письма та є корисними у будь-якому віці. Всі рухи комплексів кінезіології впливають на різні системи управління організмом, у статті іх умовно розділено на три блоки: 1. Вправи, що поліпшують можливості прийому і переробки інформації. - Вправа «Перехресні кроки». - Вправа «Силачі». 2. Вправи, що поліпшують контроль і регуляцію діяльності. - Вправа «Кілечко». - Вправа «Кулак-ребро-долонь». - Вправа «Вухо-ніс». 3. Вправи, що збільшують тонус кори головного мозку (дихальні вправи). - Вправа «Свіча».
Балинська М. В. Взаємозв’язок фізичного виховання і розумового розвитку. Методи навчальної кінезіології / М. В. Балинська // Педагогіка здоров’я : збірник наукових праць VІІІ Всеукр. науково-практичної конф. / за заг. ред. акад. І. Ф. Прокопенка. – Харків : НПУ імені Г. С. Сковороди, 2018. – С. 517–519.
Keywords: психологічне здоров’я, кінезіологія, міжпівкульна взаємодія, психофізіологічна напруга, емоційний фон, розвиток особистості; psychological health, kinesiology, interhemispheric interaction, psychophysiological stress, emotional background, personality development