Педагогічні умови формування самооцінювання навчальних досягнень у професійній підготовці майбутніх учителів - Бахмат, Людмила (My University, 2016)
Дисертаційна робота є теоретико-експериментальним дослідженням проблеми формування самооцінювання навчальних досягнень майбутніх учителів у процесі фахової підготовки в умовах вищого навчального закладу. У дисертації уточнено сутність поняття «самооцінювання навчальних досягнень», проаналізовано зв’язки між «свідомістю», «самосвідомістю», «професійною самосвідомістю», «самооцінкою» та визначено роль самооцінювання у реалізації завдань професійної педагогічної підготовки. Розроблено структурно-змістову модель, а також визначено педагогічні умови формування самооцінювання навчальних досягнень у професійній підготовці майбутніх учителів: розвиток мотивації до самооцінювання, професійне педагогічне спілкування, забезпечення накопичення індивідуального досвіду самооцінювання, розвиток інтелектуальних операцій самооцінювання, ставлення до себе як до активного суб’єкта діяльності з самооцінювання стану професійної підготовки, забезпечення реалізації активного та пасивного механізмів формування самооцінки.
Бахмат Л. В. Педагогічні умови формування самооцінювання навчальних досягнень у професійній підготовці майбутніх учителів / Л. В. Бахмат : автореф. канд. пед. наук : 13.00.04 ; ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Cковороди». – Переяслав-Хмельницький, 2016. – 22 с.
Keywords: самооцінка, свідомість, самосвідомість, професійна самосвідомість, самооцінювання навчальних досягнень, професійна педагогічна підготовка, педагогічні умови формування самооцінювання навчальних досягнень, структурно-змістова модель; self-assessment, consciousness, self-consciousness, professional self-consciousness, the process of self-assessment of learning achievements, professional pedagogical training, pedagogical conditions for forming the self-assessment of learning achievements, structural-content model; самооценка, сознание, самосознание, профессиональное самосознание, самооценивание результатов учебной деятельности, профессиональная педагогическая подготовка, педагогические условия формирования самооценивания результатов учебной деятельности, структурно-содержательная модель