Особливості розвитку системи педагогічної освіти Харківщини (1917-1927 рр.) - Хряпін, Едуард; Галушко, Наталія; Репко, Інна (My University, 2025)
У роботі проаналізовано особливості розвитку системи педагогічної освіти Харківщини у 1917–1927 рр. в умовах суспільно-політичних трансформацій періоду Української революції та становлення радянської влади. Визначено основні етапи розвитку педагогічної освіти регіону, охарактеризовано мережу закладів підготовки вчительських кадрів, джерела їх фінансування та кадрове забезпечення. На прикладі становлення закладів, що стали попередниками сучасної Харківської гуманітарно-педагогічної академії, простежено перехід від національно орієнтованої моделі освіти до централізованої радянської системи. З’ясовано роль інтелігенції та випускників педагогічних закладів у подоланні неписемності й формуванні освітньої мережі регіону.
Keywords: педагогічна освіта; Харківщина, 1917–1927 рр.; Українська революція; радянська освітня система; підготовка вчительських кадрів; pedagogical education; Kharkiv region, 1917–1927; Ukrainian Revolution; Soviet educational system; teacher training