Доктрина справедливої війни у розробці християнських мислителів часів Середньовіччя - Борисова, Ольга (My University, 2022)
У статті висвітлюються засади християнської доктрини справедливої війни, яка була сформована в часи Середньовіччя і не зазнавала суттєвих змін аж до ІІ Ватиканського собору (1963–1965 рр.). Нині багато збройних конфліктів мають релігійне забарвлення, що стосується й новітньої російсько-української війни, яка ведеться під гаслами ідеології „русского мира”, яку розробив московський патріарх Кирило. Таке освячення війн і збройних конфліктів релігійними організаціями змушує звертатись до політико-юридичних понять минулого, які у наш час набувають нового змісту. У статті показано, що, хоча поняття „справедлива війна” походить з часів Античності, архітекторами доктрини справедливої війни були середньовічні християнські автори – Амвросій Медіоланський, Аврелій Августин, Фома Аквінський, Франсіско де Віторія. У статті розглянуто внесок кожного з них, хоча автором власне доктрини як такої був Фома. Утім, відзначено, що в сучасній війні поняття „справедливість” викривлено, розуміння справедливої війни в руслі християнської релігійно-етичної традиції піддано забуттю, а деякі церковні діячі навіть пропонують відмовитись від доктрини справедливої війни. Авторка вважає, що є сенс усе розробляти наново, піднімаючи весь пласт творів на тему справедливої війни, починаючи з античних і середньовічних авторів.
Борисова О. В. Доктрина справедливої війни у розробці християнських мислителів часів Середньовіччя / О. В. Борисова // Вісник ЛНУ імені. Тараса Шевченка.. – Старобільськ, 2022. – № 4 (352). –С. 4–20.
Keywords: війна, війна справедлива, доктрина, доктрина справедливої війни, середньовічна християнська теологія, християнське вчення про війну; war, just war, doctrine, just war doctrine, medieval Christian theology, Christian doctrine of war