Педофауна вищих комах в умовах урбанізації: деградація екосистемних процесів - Дехтярьова, Олена; Русланова, Р. (My University, 2025)
Урбанізація перетворює природні ландшафти на штучні екосистеми, що веде до деградації природних середовищ існування, втрати біорізноманіття й змін функціональних процесів екосистем. Вплив урбанізації на біологічні процеси, які відбуваються в ґрунті не може не впливати на біорізноманіття комах та їхні трофічні зв'язки. У цьому контексті є важливим вивчення видового складу, таксономічної, географічної, біологічної та екологічної належності педофауни вищих комах, а також усього того, що впливає на поширення та видове біорізноманіття цих комах. У нових екологічних умовах комплексні дослідження фауни комах, зелених насаджень і ґрунтів є дуже важливими. Такі дослідження дають змогу оцінити популяції вищих комах педофауни за рядом біоіндикаторів. Відомо, що комахи педофауни запобігають великомасштабним екологічним порушенням, включаючи процеси, необхідні для підтримки родючості ґрунту та екологічної рівноваги, такі як кругообіг органічної речовини й біологічного матеріалу, розкладання органічної речовини, аерація ґрунту та трансформація матеріалу.
Keywords: екосистема; урбанізація; вищі комахи; ecosystem; urbanization; higher insects