Потебнянська основа класифікації рибальських найменувань - Міняйло, Роман (My University, 2020)
У розвідці на основі власних досліджень запропоновано класифікацію українських рибальських найменувань. За теоретичне підґрунтя класифікації правили лінгвістичні погляди О. Потебні на природу чуттєвих сприйняттів та їхню роль у постанні різноструктурних номінацій-суджень. Споконвічністю рибальського промислу на теренах України визначено важливість вивчаннярибальських найменувань в аспекті історичної еволюції мислення. О. Потебня розрізняв судження аналітичні й синтетичні, наголошуючи на первинності аналітичних суджень із безпосередньо чуттєвого сприймання. На матеріалі говірок української мови встановлено, що продуктивним способом творення іхтіонімів і назв рибальських знарядь є універбація, наприклад: піща́нка ←піща́на ри́ба, трав’я́нка ← трав’яна́ щу́ка, поплавча́нка ← поплаво́чна у́дочкатощо. Найчастіше рибальські універби функціюють поруч із базовими дволексемними найменуваннями. На основі проаналізованого матеріалу виділено: первономени – сутнісні назви, значеннєва природа яких прозора, як і властивості позначуваного, і залишається незмінною від первнів. Приналежність майже всіх без винятку рибальських первономенів до лексико-семантичної групи «Назви риб» пояснюється вже згаданою емпіричністю (відчуттєвою пізнавальністю), що лежить в основі класифікації цих предметно-матеріальних обʼєктів живої природи. Усуспільнені найменування – назви, що відбивають етапи постання й удосконалювання рукотворних об'єктів матеріального світу, а також розвиток колективної думки у сприйманні об'єктів і явищ довкілля. Усуспільнені найменування властиві будь-якій тематичній групі лексики будь-якої мови, пор.: грец. αθερινιά -густа сітка, якою ловлять дрібну рибу← αθερίνα риба родини атеринових (Atherinidae) роду A. Atherina і укр. діал. плотвя́нка‘дрібновічкова сітка з розміром вічка 22×22 мм’ ← плотва́ невелика прісноводна риба родини коропових, карасьо́вка ‘крупновічкова сітка зрозміром вічка 50×50 мм і більше’ ← кара́сь (риба, що виростає більш крупною).Усуспільнені метафоричні найменування – різноструктурні мовні одиниці художньо-образного рівня колективного мислення, які можуть мати статус як загальновживаних, так і професійних назв у певному територіально-мовному континуумі: нижньонаддністрянське дої́ти, шарпати невід у процесі рибальства, буковинське доки піде струг за саком ніколи тощо.
Міняйло, Р. В. (2020). Потебнянська основа класифікації рибальських найменувань / Р. В. Міняйло // Волинь філологічна: текст і контекст - 2020. - № 29. - с. 96–107.
Keywords: О. Потебня, чуттєві сприйняття, аналітичні судження, рибальська лексика і фразеологія, первономени, усуспільнені найменування, усуспільнені метафоричні найменування; O. Potebnia, sensory perceptions, analitical judgments, fishing words and idioms, primal nomens, conventional nomens, conventional metaphoric names.; А. Потебня, чувственные восприятия, аналитические суждения, рыболовная лексика и фразеология, первономены, обобществленные наименование, обобществленные метафорические наименования