Кризова ситуація внаслідок війни як предиктор розвитку комунікативних бар’єрів та тривожності у підлітків з тяжкими порушеннями мовлення - Балинська, Марина (My University, 2025)
У публікації здійснено теоретичний аналіз впливу кризової ситуації, спричиненої війною в Україні, на розвиток тривожності та комунікативних бар’єрів у підлітків із тяжкими порушеннями мовлення. Розкрито сутність понять «криза» та «кризова ситуація», охарактеризовано психоемоційні наслідки стресу й травматизації для підлітків як вікової групи підвищеного ризику. Проаналізовано вплив соціальної напруженості, психоемоційного стану батьків, особливостей міжособистісного спілкування та змін освітнього процесу, зокрема дистанційного навчання, на формування комунікативних труднощів. Особливу увагу приділено підліткам із тяжкими порушеннями мовлення як категорії осіб з особливими освітніми потребами, для яких кризові події можуть спричиняти регрес мовленнєвих умінь, посилення тривожності та виникнення або загострення мовленнєвих порушень, зокрема заїкання та мутизму. Обґрунтовано актуальність подальших досліджень психоемоційного стану цієї категорії підлітків з метою розроблення ефективних стратегій психологічної та корекційно-логопедичної підтримки в умовах кризових викликів сучасності.
Keywords: кризова ситуація; війна; підлітки; тяжкі порушення мовлення; комунікативні бар’єри; тривожність; травматизація; дистанційне навчання; особливі освітні потреби; crisis situation; war; adolescents; severe speech disorders; communication barriers; anxiety; psycho-emotional state; stress; traumatization; distance learning; special educational needs; war; adolescents; severe speech disorders; communication barriers; anxiety; psycho-emotional state; stress; traumatization; distance learning; special educational needs