Побудова тренувального процесу висококваліфікованих легкоатлетів-спринтерів з порушеннями зору - Шестерова, Людмила; Аджаметова, Лейля (My University, 2023)
Стаття присвячена аналізу науково-методичної літератури з проблеми побудови тренувального процесу висококваліфікованих спортсменів-паралімпійців з порушеннями зору, які спеціалізуються у легкоатлетичному спринті. Узагальнення літературних джерел свідчить, що більшість з них присвячена окремим аспектам підготовки та функціональній класифікації паралімпійців. У результаті дослідження виявлено фізіологічні особливості спортсменів з порушеннями зору: низький рівень розвитку силової витривалості, координаційних та швидкісних якостей, великі енерговитрати під час виконання рухового завдання та швидка втома; невідповідність циркадних ритмів змінам активності їхнього організму, що слід враховувати в процесі підготовки осіб з порушеннями зору. Встановлено, що більшість тренерів в процесі підготовки бігунів-спринтерів з порушеннями зору керуються основними положеннями підготовки спортсменів, у яких ці вади відсутні. Аналіз науково-методичної літератури свідчить про специфічність організації тренувального процесу бігунів-спринтерів на різних етапах підготовки.
Шестерова Л., Аджаметова Л. Побудова тренувального процесу висококваліфікованих легкоатлетів-спринтерів з порушеннями зору / Л. Шестерова, Л. Аджаметова // Науковий часопис Українського державного університету імені Михайла Драгоманова. – 2023. – № 8(168). – С. 179-185.
Keywords: тренувальний процес, спринт, порушення зору