Національно-патріотичне виховання у контексті сучасних викликів - Савченко, Людмила; Гаєвська , Оксана; Задьорна, Наталія (My University, 2025)
У сучасних глобальних політичних, економічно-соціальних реаліях українського народу, усвідомлення загрози бездуховності, браку національно-духовної культури молоді, актуалізується проблема національно-патріотичного виховання підростаючого покоління, оскільки від її вирішення залежить соціально-економічна й соціокультурна стабільність нашої країни, збереження її територіальної цілісності. Національно-патріотичне виховання визначають як планомірну виховну діяльність, спрямовану на формування у дітей та молоді національної самоідентичності й патріотизму. Національно-патріотичне виховання покликане сформувати у здобувачів освіти такі якості як національна самоідентифікація, усвідомлення своєї належності до Нації Героїв – модерного українства, недекларативний патріотизм, дієва любов до України, готовність до подвигу й самопожертви в ім’я Батьківщини, до виконання свого патріотичного обов’язку, мужність, стійкість, відвага.
Keywords: національно-патріотичне виховання; громадянське виховання; Батьківщина; національна гордість; національна ідентичність; духовно-моральні цінності; національна ідентичність; national-patriotic education; civic education; Motherland; national pride; national identity; spiritual and moral values; national identity