Професійна компетентність науково-педагогічних працівників комунальних закладів вищої освіти: управлінський аспект - Одарченко , Вероніка (My University, 2024)
В дослідженні розглядається проблема реалізації компетентнісного підходу у сфері вищої освіти. Розкривається поняття «компетент нісний підхід» та його значення, роль в системі управління професійним розвитком науково-педагогічних працівників комунального закладу вищої освіти. Визначено, що рівень компетентності дозволяє фахівцям виконувати свої обов’язки на високому рівні. Підкреслено, що фахові компетентності включають різні види компетентностей, які сприяють успішному виконанню завдань у професійній сфері. Авторкою проаналізовано нормативно-правову базу щодо упровадження компетентнісного підходу в освітній процес закладів вищої освіти України. Зазначено вагомість компетентнісного підходу як інструменту управління якістю освіти, що дозволяє враховувати потреби ринку праці та забезпечувати високу якість підготовки фахівців. Визначено головне завдання освіти готувати компетентного члена суспільства, спроможного ухвалювати адекватні рішення, реагуючи на особистісні і соціальні виклики. Згідно нормативно-правової бази основним обов’язком науково-педагогічних працівників України є підвищення рівня їх компетентності. Проаналізовано праці вітчизняних та зарубіжних науковців, у яких розглядаються проблеми формування професійної компетентності науково-педагогічних працівників. У контексті дослідження, професійна компетентність науково-педаго-гічних працівників комунальних закладів вищої освіти розглядається як здатність ефективно використовувати набуті знання в різних ситуаціях, відповідати суспільним вимогам через ефективну працю та проявлення відповідних особистих якостей, а також готовність компенсувати обмеження своїх знань і навичок, активно накопичуючи додаткові ресурси. Розкрита важливість забезпечення ефективного управління професійним розвитком науково-педагогічних працівників комунальних закладів вищої освіти на засадах компетентнісного підходу та постійного вдосконалення стратегій та методів керівництва персоналом .
Keywords: компетентність; компетентнісний підхід; професійна компетентність; управління; науково-педагогічні працівники; комунальний заклад вищої освіти; competence; competence-based approach; professional competence; management; research and teaching staff; municipal higher education institution