Теоретичні засади підготовки майбутніх педагогів до роботи в сучасному інклюзивному середовищі - Капустіна , Олена (My University, 2021)
У статті розглянуто теоретичні аспекти щодо підготовки майбутніх педагогів до роботи в сучасному інклюзивному середовищі. Зазначено, що держава приділяє значну увагу розвитку ідей інклюзії, а основні положення висвітлено в нормативних документах. Вирішення викликів інклюзивної освіти вимагає від педагогів розуміння значущості введення дітей з особливими освітніми потребами в звичайний освітній процес, наявності високого рівня фахової підготовки, бажання до самовдосконалення й саморозвитку, моральність та вихованість вчителя, вихователя. У статті представлено аналіз наукових джерел стосовно питання інклюзивної освіти, за підсумками якого було встановлено, що поняття «інклюзія» можна розуміти з однієї позиції як врахування самоцінності, багатогранності особистості дитини, її індивідуальності та особливості, а з іншої – «включення» дітей з особливими освітніми потребами у звичайний освітній процес заклади освіти. Також розглянуто основні підходи щодо інклюзивної освіти, зокрема: реалізація доступної освіти, позитивне сприйняття індивідуальних особливостей, активна участь в освітньому процесі, подолання перешкод та недоліків. Розглянуто провідні характеристики інклюзивної освіти. Висвітлено важливість упровадження поняття «діти з особливими освітніми потребами», що полягає в розумінні унікальності дітей, зміщення акцентів від недоліків, порушень на відповідальність соціуму за з’ясування і задоволення цих потреб. Автором підсумовано, що стан інклюзивної освіти в Україні відображає інноваційні процеси, що дозволяють навчатись усім, хто прагне. Цей процес позитивно впливає як і на освіту загалом, так і на кожного здобувача освіти, педагога зокрема, що сприяє гуманізації та демократизації. У результаті наукового пошуку встановлено, що основними вимогами до здійснення підготовки майбутнього педагога до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами є: уміння до самоаналізу та прагнення до роботи з усіма дітьми, врахування їх особливостей, реалізація індивідуального підходу; наявність знань про сучасні інноваційні технології та вміння їх застосовувати в роботі; здатність до саморозвитку; уміння взаємодіяти з батьками; наявність міцної системи цінностей та моральних переконань
Keywords: інклюзивна освіта; діти з особливими освітніми потребами; адаптація; модифікація; підготовка; заклад вищої освіти; фахівець; inclusive education; children with special educational need; adaptation; modification; training; higher education; specialist