Формування національної свідомості студентської молоді засобами мистецтва в умовах повномасштабної війни в Україні - Катречко, Анна; Катречко, Сергій; Літвін, Катерина (My University, 2025)
У роботі проаналізовано роль мистецтва як провідного чинника формування національної свідомості студентської молоді в умовах повномасштабної війни в Україні. Обґрунтовано, що мистецькі практики є ефективним засобом впливу на емоційно-ціннісну сферу особистості, сприяють усвідомленню національної ідентичності, розвитку патріотизму, громадянської відповідальності та культурної стійкості. Розкрито виховний потенціал різних видів мистецтва (музики, театру, поезії, візуального та цифрового мистецтва) у контексті культурного спротиву та збереження національних цінностей. Окреслено практичний досвід Харківської гуманітарно-педагогічної академії щодо інтеграції мистецтва у виховну й волонтерську діяльність студентства, зокрема через роботу Центру національно-патріотичного виховання.
Keywords: національна свідомість; студентська молодь; мистецтво; патріотизм; національна ідентичність; національно-патріотичне виховання; повномасштабна війна