Патріотизм як історичне і соціальне явище - Златіна, Катерина; Степанець, Іван (My University, 2024)
У статті коротко схарактеризовано генезу виникнення українського патріотизму як історичного і соціального явища, пов’язану з життям і боротьбою українців за свою незалежність. На підставі результатів аналізу наукової теорії показано основні трансформації поняття «патріотизм», починаючи з античних часів. Представлено структуру патріотизму через комплекс характеристик відношень особистості до себе, своєї Батьківщини, співгромадян, національних цінностей. Проаналізовано співвідношення патріотизму та націоналізму як проблеми, що викликає дискусії в українському соціумі. Розглянуто сучасний зміст і контекст формування національного патріотизму, узаємозв’язок і взаємообумовленість державного (суспільного) і особистого патріотизму громадянина України.
Keywords: патріотизм; трансформація; виховання; державний і особистий патріотизм; засоби виховання; патріотичні цінності; patriotism; transformation; education; national and personal patriotism; means of education; patriotic values