ШЛЯХИ І ЗАСОБИ ФОРМУВАННЯ ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНОГО СМАКУ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ - Блудова, Юлія (My University, 2015)
Естетичне виховання це цілеспрямований педагогічний процес, в результаті якого формується естетичне ставлення людини до навколишнього світу, природи, праці, людських взаємин, мистецтва. Естетичне виховання дитини починається з моменту його народження, але найбільш сприятливим є все ж молодший шкільний вік. Центральною категорією естетичної свідомості, яка займає принципове місце в науково-теоретичних дослідженнях є художньо-естетичний смак. У статті розглянуто найвагоміші шляхи і засоби формування художньо-естетичного смаку дітей молодшого шкільного віку. У статті зазначається, що основними засобами формування художньо-естетичного смаку є засоби навколишньої дійсності та система освітньо-виховного процесу школи. Під засобами навколишньої дійсності розглядаємо такі елементи як: естетизація середовища, естетизація побуту, естетика поведінки і зовнішнього вигляду, благополучне самопочуття та сімейні стосунки. Що ж до системи освітньо-виховного процесу школи, то тут розглядається різноманіття аудиторної, позакласної та позашкільної роботи. У житті дитини має виховне значення буквально все: оздоблення приміщення, охайність одягу, форма особистих відносин і спілкування, умови праці та розваг – усе це або приваблює дітей, або відштовхує. Завдання полягає не в тому, щоб дорослим організувати для дітей красу навколишнього середовища, в якому вони живуть, навчаються, працюють, відпочивають, а в тому, щоб залучити всіх дітей до активної діяльності зі створення і збереження краси. Вплив естетичних явищ життя і мистецтва на особистість може проходити як цілеспрямовано, так і спонтанно. У цьому процесі величезну роль грає школа. Позакласна робота з естетичного виховання може служити хорошим доповненням у вирішенні даної проблеми.
Блудова Ю. О. Шляхи і засоби формування художньо-естетичного смаку дітей молодшого шкільного віку / Ю. О. Блудова // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка (педагогічні науки) : зб. наук. праць / гол. ред. В. С. Курило. – Луганськ, 2015. – Вип. № 2 (291), квітень. – Ч. 1. – С. 118–125.
Keywords: естетичне виховання, художньо-естетичний смак, молодший шкільний вік, засоби навколишньої дійсності, освітньо-виховний процес, мистецтво, цілеспрямований педагогічний вплив; aesthetic education, artistic and aesthetic taste, primary school age, means reality, educational and training process, art, purposeful pedagogical influence; эстетическое воспитание, художественно-эстетический вкус, младший школьный возраст, средства окружающей действительности, образовательно-воспитательный процесс, искусство, целенаправленное педагогическое воздействие