Організація трудового виховання дітей дошкільного віку в Україні (20-60-ті рр. ХХ століття) - Яковенко, Віта (My University, 2021)
У дисертації здійснено цілісний історико-педагогічний аналіз теорії та практики організації трудового виховання дітей дошкільного віку в Україні в 20-60-ті рр. ХХ століття. Проведений аналіз наукових праць вітчизняних дослідників засвідчив, що на сьогодні відсутні ґрунтовні дослідження, які охопили б у цілому проблему організації трудового виховання дітей дошкільного віку в Україні окресленого періоду, що й зумовило науковий пошук у цьому напрямі. У науковій праці з’ясовано, що дослідженню питань організації трудового виховання дітей дошкільного віку сприяли праці філософів Стародавньої Греції (Арістотель, Платон) та Стародавнього Риму (М. Квінтілліан); погляди педагогів епохи Відродження – Т. Мора, Т. Кампанелли, М. Монтеня; педагогічний доробок Я. Коменського, Дж. Локка, Ж.-Ж. Руссо, Й. Песталоцці, Й. Базедова, Й. Оберліна, Г. Кершенштейнера, Ф. Фребеля, М. Монтессорі та ін., які обґрунтували основні методи трудового виховання дітей, визначили провідні завдання трудового виховання особистості, започаткували перші установи для маленьких дітей, розкрили тісний зв’язок між вихованням майбутнього гро- мадянина та опануванням професією. The holistic historical and pedagogical analysis of the theory and practice of the organization of preschoolers` labor education in Ukraine in 20-60s years of the XXth century is carried out in the dissertation. The analysis of scientific works of domestic researchers showed that today there are no thorough studies that would cover the problem of the organization the preschoolers` labor education in Ukraine of the specified period, which led to the scientific research in this direction. 12 The study shows that the formation of issues on preschoolers` labor education contributed to: the works of philosophers of ancient Greece (Aristotle, Plato) and ancient Rome (M. Quintillian); views of the Renaissance teachers – T. More, T. Campanella, M. Montaigne; pedagogical achievements of J. Comenius, J. Locke, J.-J. Rousseau, J. Pestalozzi, J. Bazedov, J. Oberlin, G. Kershensteiner, F. Froebel, M. Montessori, etc., who substantiated the basic methods of children labor education, identified the main tasks of labor education of the individual, established the first institutions for young children, determined the close connection between the education of the future citizen and the mastery of the profession.
Яковенко В. В. Організація трудового виховання дітей дошкільного віку в Україні (20-60-ті рр. ХХ століття) : дис. ... д-ра філософії : 011 Освітні, педагогічні науки / В. В. Яковенко ; Комунальний заклад «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради. - Харків, 2021. - 230 с.
Keywords: організація, трудове виховання, діти дошкільного віку, теорія, практика, етапи, Україна; organization, labor education, preschool children, theory, practice, stages, Ukraine