Педагогічні умови розвитку професійної компетентності майбутніх вчителів початкових класів - Рибалка, Т. (My University, 2019)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вирішення завдань, що стоять перед українською школою в контексті реалізації Концепції «Нова школа. Простір освітніх можливостей». У роботі здійснено теоретичний аналіз наукової літератури й розкрито педагогічні умови розвитку професійної компетентності майбутніх вчителів початкових класів. Мета дослідження: теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити педагогічні умови розвитку професійної компетентності майбутніх вчителів початкових класів. Відповідно до мети, об’єкту, предмету визначено основні завдання дослідження: На основі аналізу наукової літератури з’ясувати сутність та зміст професійної компетентності студентів. Виявити основні особливості розвитку професійної компетентності майбутніх вчителів початкових класів. Теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити педагогічні умови розвитку професійної компетентності майбутніх вчителів початкових класів. В роботі схарактеризовані поняття «професійна компетентність» та сучасні підходи до розвитку професійної компетентності майбутніх вчителів початкових класів. Визначено критерії й показники та виявлено сучасний стан готовності майбутніх учителів початкової школи до забезпечення даної роботи. Теоретично обґрунтовано й розроблено запропоновані педагогічні умови та описано специфіку їх впровадження в процесі викладання «Загальної педагогіки» у педагогічному закладі вищої освіти. Доведено ефективність цілеспрямованої реалізації даних умов.
Рибалка Т. І. Педагогічні умови розвитку професійної компетентності майбутніх вчителів початкових класів: магістерська робота спеціальності 013 «Початкова освіта» / Т. І. Рибалка ; наук. керівник Оксана Кузнецова. – Харків: КЗ «ХГПА» ХОР, 2019. – 115 с.
Keywords: професійно-педагогічна підготовка, майбутній учитель початкової школи, викладання, професійна компетентність, розвиток професійної компетентності; professional and pedagogical training, future elementary school teacher, teaching, professional competence, development of professional competence; профессионально-педагогическая подготовка, будущий учитель начальной школы, преподавание, профессиональная компетентность, развитие профессиональной компетентности