Морально-етична парадигма статеворольової соціалізації молоді в 20-30 роках ХХ століття - Онипченко, Оксана (My University, 2018)
ѣ статті показано що проблема статевої моралі в першій половині 1920-х років розглядалася владою крізь призму класової приналежності: всі негативні прояви відносилися до буржуазних пережитків, а комуністичний ідеал пов'язувався з «пролетарської мораллю». Автором наведені численні факти з приводу того, що у 1920-ті роки владою була зроблена спроба прищепити суспільству абсолютно нові, соціально ніким і ніколи не апробовані, радикальні етичні ідеї і норми моралі («усуспільнення жінок», «вільне кохання», «соціалізація дітей»), на тлі розрухи і голоду, безпрецедентного зростання розлучень, абортів, проституції та безпритульності. У підсумку в суспільній свідомості відбулося досить швидке відторгнення такого роду ідей.
Онипченко О. І. Морально-етична парадигма статеворольової соціалізації молоді в 20-30 роках ХХ століття / О. І. Онипченко // Актуальні питання гуманітарних наук : Міжвуз. зб. наук. праць молодих вчених Дрогобицького держ. пед. ун-ту імені Івана Франка / ред.-упор. В. Ільницький, А. Душний, І. Зимомря. – Дрогобич : Посвіт, 2018. – Вип. 18. – С.144–152.
Keywords: статеворольова соціалізація молоді, морально-етична парадигма, статева мораль.; gender-role socialization of youth, moral and ethical paradigm, sexual morality