Альтернативна та додаткова комунікація як ключовий елемент системи раннього втручання для підтримки дітей з особливими освітніми потребами - Мантуленко, Марія; Потамошнєва, Олена (My University, 2025)
Стаття присвячена дослідженню альтернативної та додаткової комунікації (АДК) як ефективного засобу підтримки дітей із порушеннями мовлення та комунікації в межах системи раннього втручання. Проаналізовано онтогенез спілкування дітей раннього віку, який передбачає поступальний розвиток комунікативних навичок від дорефлексивної поведінки до автономної комунікації. Розглянуто «Матрицю спілкування» (Communication Matrix) як інструмент для оцінки рівня розвитку дитини та підбору оптимальних методів АДК.
Keywords: альтернативна та додаткова комунікація; раннє втручання; комунікативний розвиток; онтогенез спілкування; Матриця спілкування; соціальна адаптація дітей; augmentative and alternative communication; early intervention; communicative development; communication ontoge nesis; Communication Matrix; social adaptation of children