Розвиток координаційних здібностей у дітей старшого дошкільного віку засобами оздоровчої гімнастики. - Єременко, Вікторія (My University, 2020)
У роботі досліджується проблема розвитку координаційних здібностей у дітей старшого дошкільного віку засобами оздоровчої гімнастики. У процесі роботи розкрито особливості розвитку координаційних здібностей у дітей старшого дошкільного віку. Визначено, що координаційні здібності – це можливості індивіда, що передбачають його готовність до оптимального управління і регулювання рухової дії. У роботі визначено роль оздоровчої гімнастики як засобу фізичного виховання дітей дошкільного віку. Оволодіння ритмічною структурою рухової дії є найважливішою умовою ефективності її виконання, завдяки раціональному розподілу м’язових зусиль у просторі та часі. А розуміння фізіологічного механізму раціонального ритму надає можливість ефективно керувати руховою діяльністю. У процесі педагогічного експерименту з’ясовано, що використання оздоровчої гімнастики забезпечило оптимізацію процесу розвитку координаційних здібностей у дітей старшого дошкільного віку. Адже дотримання усіх характеристик (просторових, часових, просторово-часових і динамічних) руху є запорукою їх розвитку і вдосконалення.
Єременко В. О. Розвиток координаційних здібностей у дітей старшого дошкільного віку засобами оздоровчої гімнастики : пояснювальна записка до бакалаврської роботи спеціальності 012 Дошкільна освіта / В. О. Єременко; наук. керівник М. С. Пивоваренко. – Харків, 2020.
Keywords: заклад дошкільної освіти, діти старшого дошкільного віку, фізичне виховання, координаційні здібності, оздоровча гімнастика