Особливості розвитку словесно–логічного мислення у дітей дошкільного віку із затримкою психічного розвитку: порівняльний аспект - Проскурняк, Олена; Пєхарєва, Альона; Пєхарєва, Світлана; Івашура, Наталія (My University, 2025)
У статті обґрунтовано важливість розвитку словесно логічного мислення у дітей дошкільного віку, наголошено на актуальності вивчення цього процесу у дітей дошкільного віку з затримкою психічного розвитку. Проведено аналіз спеціальної літератури з теми дослідження. Зазначено, що сьогодні словесно-логічне мислення виділяється як один з основних видів мислення, що характеризується використанням понять, логічних конструкцій, що існують, функціонують на базі мови і мовних засобів. Проаналізовані етапи цього процесу, охарактеризовано типи затримки психічного розвитку. Наголошено, що розвиток словесно – логічного мислення у дітей проходить мінімум два етапи. На першому етапі дитина засвоює значення слів, що належать до предметів і дії, навчається користуватися ними при вирішенні завдань, а вже на другому етапі нею пізнається система понять, що позначають відносини, і осягаються правила логіки міркувань.
Keywords: розвиток; словесно- логічне мислення; дошкільний вік; діти з затримкою психічного розвитку; характеристика; особливості; development; verbal-logical thinking; preschool age; children with mental retardation; characteristics; peculiarities