Педагогічні умови використання інструментів штучного інтелекту в освітньому процесі Нової української школи - Прокопенко-Дубова, Діана (My University, 2024)
У дослідженні розглядаються педагогічні умови використання інструментів штучного інтелекту в освітньому процесі Нової української школи. Зважаючи на швидкий розвиток цифрових технологій, штучний інтелект стає потужним інструментом для підвищення ефективності навчання, індивідуалізації підходів до учнів та автоматизації рутинних завдань. У роботі проаналізовано ключові особливості інтеграції інструментів штучного інтелекту в освітній процес, переваги й ризики його використання. Особлива увага приділяється розвитку цифрової компетентності педагогів, адаптації навчальних програм до сучасних викликів та етичним аспектам застосування штучного інтелекту у навчанні. У результатах проведеного дослідження були визначені інструментальні практичні рекомендації для реалізації педагогічних умов використання штучного інтелекту, зокрема підготовки вчителів, адаптації методик викладання та забезпечення доступності технологій для всіх учасників освіти. The study examines the pedagogical conditions for using artificial intelligence tools in the educational process of the New Ukrainian School. Given the rapid development of digital technologies, artificial intelligence is becoming a powerful tool for improving learning efficiency, individualizing approaches to students, and automating routine tasks. The paper analyzes the key features of integrating artificial intelligence tools into the educational process, the benefits and risks of its use. Particular attention is paid to the development of teachers' digital competence, adaptation of curricula to modern challenges, and ethical aspects of the use of artificial intelligence in education. The results of the study identified instrumental practical recommendations for the implementation of pedagogical conditions for the use of artificial intelligence, including teacher training, adaptation of teaching methods and ensuring the availability of technology for all participants in education.
Keywords: молодші школярі; штучний інтелект; педагогічні умови; Нова українська школа; інструменти; young schoolchildren; artificial intelligence; pedagogical minds; New Ukrainian school; tools