Формування соціальної відповідальності здобувачів освіти соціономічної сфери в процесі професійної підготовки - Онипченко, Оксана; Білозерова, Маріанна; Онипченко, Ілля (My University, 2024)
У статті розглянуті специфічні для формування соціальної відповідальності здобувачів освіти соціономічної сфери в процесі професійної підготовки структурні компоненти, фактори середовища, які є основою для визначення сутності соціально-педагогічних умов у контексті цього дослідження. У сучасних умовах перед суспільством постає завдання підвищення ефективності вищої освіти, що особливо актуально для представників соціономічних професій. Це стосується фахівців, які працюють з людьми та їх проблемами, зокрема лікарів, педагогів, психологів і соціальних працівників. Нині система вищої освіти переживає структурні зміни у відповідності до міжнародних стандартів, що актуалізує принцип інтегрованих систем навчання. Навчання дедалі частіше базується на міждисциплінарному підході, що відповідає соціалізації основних напрямів розвитку країни. Інноваційні освітні технології активно впроваджуються в освітній процес, акцентуючи увагу на творчому потенціалі особистості та здатності фахівця ефективно діяти в динамічних і нестандартних умовах. Це особливо важливо для спеціалістів соціономічної сфери, де професійна підготовка має гармонійно поєднуватися з розвитком особистісних якостей, необхідних для майбутньої професійної діяльності. Соціально-педагогічні умови створюють єдину систему формування соціальної відповідальності і розгортаються на чотирьох рівнях: мікросередовищному, якому відповідає перша умова (мотивація здобувачів освіти на саморозвиток особистісно-професійних якостей, необхідних для формування соціальної відповідальності); на другому – мезосередовищному – рівні, якому відповідає друга умова (створення позитивного соціально-виховного середовища у ЗВО для реалізації особистісно-професійних якостей здобувачів освіти соціономічної сфери); на третьому рівні відбувається налагодження взаємодії з різними соціальними інститутами макросередовища, що дозволяє забезпечувати реалізацію соціальної відповідальності.
Keywords: соціальна зрілість; соціальна відповідальність; соціально-педагогічні умови формування соціальної відповідальності; тренінгові технології; компетентність; здобувачі освіти; професійна підготовка; social maturity; social responsibility; socio-pedagogical conditions for the formation of social responsibility; training technologies; competence; education seekers; professional training