Дослідження рівня розвитку та значущість діяльності українських кібергравців в світовому кіберспорті - Калашник, Дмитро; Суровов, Олексій; Христенко, Дмитро (My University, 2023)
В статі проаналізовано сучасний стан світової індустрії кіберспорту та визначені основі закономірності її розвитку протягом 2002-2020 рр. Досліджено роль кіберспорту в сучасному українському суспільства, а також встановлено рівень його поточного розвитку. З’ясовано місце вітчизняного кіберспорту у світовому кіберсередовищі. Ідентифіковані основні проблеми розвитку українського кіберспорту та проаналізовані інструменти досягнення перспективних планів його динамічного становлення. Відмічено, що навколо кіберспорту формуються певні співтовариства, й, наприклад, геймерське співтовариство на сьогоднішній день є однією з найбільших субкультур, що динамічно розвиваються. Цьому сприяє той факт, що комунікація та взаємодія між представниками цих спільнот, завдяки специфіці кіберспорту та тому факту, що сам процес гри відбувається в мережі Інтернет, відбувається безпосередньо під час гри та незалежно від розташування конкретного гравця. Усередині цієї субкультури формується власні сленгові особливості мови, цінності, переконання, що дозволяє вважати геймерів повноцінною соціальною групою.
Калашник Д. С. Дослідження рівня розвитку та значущість діяльності українських кібергравців в світовому кіберспорті / Д. С. Калашник, О. А. Суровов, Д. О. Христенко // Наука і техніка сьогодні, 2023. – № 14(28). – С. 408–418.
Keywords: кібергравці, кіберспорт, кібертурнір, поступальний розвиток; cyber players, e-sports, cyber tournament, progressive development