Шляхи навчання фортепіанному виконавству здобувачів педагогічної освіти - Заря, Лариса (My University, 2025)
У статті узагальнені певні емпіричні й спеціальні дослідження шляхів навчання фортепіанному виконавству здобувачів педагогічної освіти. Мета дослідження – розкрити можливості активного залучення здобувачів освіти до розвитку практичних умінь та навичок гри на фортепіано, розуміння своєї майбутньої професійної діяльності. В основі дослідження розкрита методична сутність навчання здобувачів освіти фортепіанному виконавству. Автор визначає, що складовими методики навчання фортепіанному виконавству здобувачів освіти поділено::на індуктивні (від конкретного до загального) та дедуктивні (від загального до часткового); за рівнем самостійності пізнавальної діяльност Вона показує, що до них належать наступні методи: репродуктивний, проблемний, частково-пошуковий, дослідницький; за ступенем усвідомленої самостійної роботи (заняття на фортепіано). Вказано, що складовими методики навчання фортепіанному виконавству здобувачів освіти поділено::на індуктивні (від конкретного до загального) та дедуктивні (від загального до часткового); за рівнем самостійності пізнавальної діяльності. До них належать наступні методи: репродуктивний, проблемний, частково-пошуковий, дослідницький; за ступенем усвідомленої самостійної роботи на фортепіано. У результаті дослідження, автор приходить до висновку, що здобувачі освіти мають знати методику фортепіанного виконавства, матеріали методики мають дозволити здобувачам освіти: самостійно зрозуміти та закріпити знання, отримані на заняттях; самостійно розвинути виконавську техніку гри на фортепіано, яка стане основою формування інтересу до виконання музичних творів, пробудить творчу ініціативу, необхідну для професійної роботи, Автор також зауважила, що головною умовою для навчання та використання умінь і навичок гри на фортепіано мають стати визначена технічна та емоційна доступність музичних творів, які вивчаються. При цьому, щоб досягти професіоналізму, для здобувачів освіти необхідна розумна доцільність, послідовність та систематичність самостійних, розумних занять на фортепіано.
Keywords: здобувачі освіти; фортепіанне виконавство; методика навчання; самостійність; students; piano performance; teaching methodology; independence