Використання гри на логопедичних заняттях, як засіб формування мовленнєвих навичок у дітей з РАС - Богомаз, Поліна (My University, 2025)
Дипломна робота присвячена дослідженню та корекції комунікативно-мовленнєвих порушень у дітей із розладами спектра аутизму (РАС) засобами ігрових технологій. У роботі проаналізовано психолого-педагогічні особливості розвитку дітей з РАС, визначено основні труднощі у формуванні мовленнєвих та соціально-комунікативних навичок. Окреслено сутність понять «гра», «комунікація», «мовленнєва діяльність», «корекційно-розвивальна робота». Теоретично обґрунтовано та розроблено програму формування комунікативних умінь дітей із розладами спектра аутизму «Play and Say», що базується на використанні дидактичних, сенсорних, ритмічних та рухливих ігор. У роботі представлено результати констатувального та контрольного етапів дослідження, проведено порівняльний аналіз динаміки розвитку мовленнєвих і комунікативних навичок, визначено психолого-педагогічні умови ефективного використання гри в корекційній роботі. Дослідження має теоретичну та практичну значущість, адже обґрунтовує ефективність ігрових технологій як засобу стимуляції комунікації, емоційного залучення та соціальної інтеграції дітей із РАС. Результати можуть бути використані у практиці логопедів, дефектологів, психологів і педагогів інклюзивної освіти
Keywords: розлади спектра аутизму; комунікативні навички; гра; корекційно-розвивальна робота; діти з особливими освітніми потребами; autism spectrum disorder; communication skills; play; corrective and developmental work; children with special educational needs