Концептуальні засади дослідження проблеми полікультурного виховання майбутніх вчителів початкових класів - Кузнецова, Оксана (My University, 2025)
У статті висвітлено концептуальні засади полікультурного виховання майбутніх учителів початкових класів у контексті модернізації вищої педагогічної освіти України. Наголошено на важливості формування у здобувачів освіти здатності працювати в багатокультурному освітньому середовищі, дотримуючись принципів толерантності, взаємоповаги, культурного розуміння та збереження національної ідентичності. Зазначено, що трансформація сучасної педагогічної освіти вимагає нових підходів до підготовки майбутніх учителів, орієнтованих на розвиток уміння вести міжкультурний діалог та виконувати роль носіїв гуманістичних цінностей у процесі виховання молодших школярів. Враховано стратегічні орієнтири національних освітніх і виховних концепцій, що поєднують ідеї національної ідентичності з відкритістю до культурного різноманіття, а також потребу адаптації педагогічної освіти до викликів глобалізації та соціокультурних змін в Україні. Метою запропонованої концепції визначено розробку цілісної системи полікультурного виховання майбутніх учителів початкових класів, що враховує стратегічні орієнтири, задекларовані у чинних національних концепціях освітнього та виховного спрямування, які засвідчують спільну тенденцію до гармонійного поєднання процесу утвердження національної ідентичності з відкритістю до культурного різноманіття, а також взято до уваги сучасні освітні потреби й потенційні можливості всіх учасників освітнього процесу, як закладів освіти, так і педагогічних кадрів, у межах модернізації вищої педагогічної освіти, її пристосування до викликів глобалізованого світу та соціокультурних трансформацій, що відбуваютьсяв полікультурному середовищі України.
Keywords: полікультурне виховання; концепція; концептуальні засади; національна ідентичність; толерантність; майбутні вчителі початкових класів; початкова школа; учні початкових класів; multicultural education; conceptual principles; national identity; tolerance; future primary school teachers; primary school; primary school students; concept