Інтеграція загальнодидактичних підходів у спеціальні методики навчання і виховання дітей з особливими освітніми потребами - Яковенко, Віта; Пєхарєва, Альона; Івашура, Наталія (My University, 2025)
У статті розглянуто інтеграцію загальнодидактичних підходів у спеціальні методики навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами (далі – ООП), зокрема тих, що мають порушення інтелектуального розвитку та мовлення. У контексті сучасних освітніх трансформацій, особливо в умовах інклюзії, актуальним є аналіз адаптації класичних дидактичних принципів – доступності, наочності, свідомості та активності, систематичності, індивідуалізації, міцності знань, зв’язку теорії з практикою – до потреб дітей з ООП. У статті акцентовано на адаптації цих принципів у межах спеціальних методик, розроблених для підвищення результативності освітнього процесу в спеціальних та інклюзивних закладах освіти. Об’єктом дослідження є загальнодидактичні підходи в системі спеціальної освіти, а предметом – способи й механізми їхньої адаптації до методик навчання дітей із різними типами порушень. Особлива увага надається аналізу освітнього процесу з окремих дисциплін, зокрема математики, природознавства, технологій, де вимоги до розуміння абстрактних понять, послідовності дій та мовного супроводу є особливо високими
Keywords: спеціальні методики навчання; спеціальні методики виховної роботи; діти з ООП; порушення інтелектуального розвитку; порушення мовлення; спеціальна освіта; інклюзія; special teaching methods; special methods of educational work; children with SEN; intellectual disabilities; speech disorders; special education; inclusion