Вихідні теоретичні позиції розробки концепції діагностики та формування комунікативної діяльності підлітків з порушеннями інтелекту - Проскурняк, Олена (My University, 2017)
У статті розглядаються теоретико-методологічні підходи вивчення комунікативної діяльності підлітків з порушеннями інтелекту. Грунтуючись на трикомпонентній структурі комунікативної діяльності, розглянуті діяльнісний, особистісно-орієнтований, системний, корекційно розвивальний підходи. Доведено, що саме ці підходи необхідні для розробки концепції, що розробляється. По-перше, у підлітків контингенту, що вивчається порушення розвитку пов'язані із системними та стійкими вадами інтелекту. По-друге, особливості пізнавальних можливостей підлітків з порушеннями інтелекту ускладнюють формування комунікативної діяльності. З позиції кожного методологічного підходу розглянуті особливості створення концепції діагностики та формування комунікативної діяльності підлітків з порушеннями інтелекту.
Проскурняк О. І. Вихідні теоретичні позиції розробки концепції діагностики та формування комунікативної / О. І. Проскурняк // Вісник Миколаївського нац. ун-ту ім. В. О.Сухомлинського. Психологічні науки. –– Миколаїв,2017.– №2 (118). – С.163–170.
Keywords: підлітки, порушення інтелекту, комунікативна діяльність, методологічні підходи, корекційно- розвитковий вплив