Формування професійної креативності майбутніх учителів початкових класів у процесі вивчення лінгводидактичних дисциплін - Полякова, Ірина (My University, 2018)
Статтю присвячено пошуку ефективних способів формування професійної креативності майбутніх учителів початкових класів. Відзначено, що досліджувана проблема актуалізована часом, зокрема стрижневою освітньою реформою – Нова українська школа. Визначено, що для формування професійної креативності майбутніх учителів у закладі вищої педагогічної освіти необхідно створити спеціальні освітні умови, що сприятимуть розкриттю творчого потенціалу здобувачів. Особлива увага при цьому відводиться методико-філологічній підготовці вчителя початкових класів, що стає все більш пріоритетною у системі фахової педагогічної освіти. Саме лінгводидактичні дисципліни носять креативогенний інтегративний характер і сприяють формуванню та розвитку професійної креативності, що полягає у нестандартності розв’язання педагогічних завдань, гнучкості мислення, здатності на оригінальні конструктивні дії з метою створення унікальних продуктів, а також на розвиток власного досвіду. Визначено, що принциповим положенням щодо формування креативних здібностей здобувачів педагогічної освіти під час вивчення лінгводидактичних дисциплін є налагодження суб’єктної взаємодії учасників освітнього процесу, побудова майбутніми учителями індивідуального маршруту життєтворчості, що відбувається за умови перегляду змісту освіти: активізації навчально-пізнавальної діяльності, оновленні підходів до викладання лекцій; уведенні креативних технік у структуру практичних, семінарських занять, використанні новітніх інформаційно-комунікаційних технологій та впровадження їх під час проходження педагогічної практики студентами, тісному зв’язку ЗВО та ЗЗСО, вивченні передового педагогічного досвіду.
Полякова І. В. Формування професійної креативності майбутніх учителів початкових класів у процесі вивчення лінгводидактичних дисциплін / І. В. Полякова // Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах : зб. наук. пр. / редкол.: А. В. Сущенко (голов. ред.) та ін. – Запоріжжя : КПУ, 2018. – Вип. 61. – Т. 2. – С. 157–162.
Keywords: нова українська школа, учителі початкових класів, фахова підготовка, креативність, професійна креативність, лінгводидактичні дисципліни, креативні техніки; new Ukrainian school, primary school teachers, vocational training, creativity, professional creativity, linguistic and didactic disciplines, creative techniques