ВПЛИВ ТРИВОЖНОСТІ НА РОЗВИТОК СИНДРОМУ ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРАННЯ У СТУДЕНТІВ ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОФІЛЮ НАВЧАННЯ - Бужинська, Світлана; Бойченко, Артем (My University, 2019)
Стаття містить теоретичне обґрунтування, методичні засади та результати емпіричного дослідження. Здійснений аналіз понять «синдром емоційного вигорання», «тривожність». Було встановлено, що під час навчання у ЗВО студенти зіштовхуються з різними проблемними ситуаціями, які негативно позначаються на їх емоційній стійкості і, відповідно, впливають на розвиток синдрому емоційного вигорання. Крім того, було встановлено, що підвищений рівень тривожності заважає продуктивній навчальній діяльності студентів та робить їх більш схильними до стресу. Виходячи з аналізу наукових джерел авторами сформульована мета статті, яка полягає у вивченні особливостей взаємозв’язку синдрому емоційного вигорання з рівнем тривожності у студентів педагогічного профілю навчання. В ході висвітлення результатів емпіричного дослідження розкриті наукові уявлення про взаємо-зв’язок емоційного вигорання з рівнем тривожності у студентської молоді. Розроблений діагностичний інструментарій для дослідження СЕВ, до якого увійшли наступні шкали: емоційне виснаження, деперсоналізація та редукція особистісних досягнень. Відповідно для вивчення рівня тривожності були досліджені такі її шкали: навчальна, міжособистісна, самооціночна та магічна. У процесі роботи виявлений взаємозв’язок між СЕВ із рівнем тривожності у студентів педагогіч-ного профілю навчання за допомогою математико-статистичних методів дослідження, зокрема коваріації К. Пірсона. Виявлено, що навчальна тривожність має значні кореляційні зв’язки з магічною міжо-собистісною та самооціночною тривожністю. Також виявлений взаємозв’язок емоційного виснаження з навчальною, самооціночною та магічною шкалами тривожності. Такий результат стверджує, що рівень тривожності впливає на емоційне вигорання. Також встановлено, що такі шкали, як емоційне виснаження та деперсоналізація, мають кореляційні зв’язки з міжособистісною тривожністю. Авторами доведено, що підвищений рівень тривожності негативно позначається на прояві синдрому емоційного вигорання у студентів педагогічного профілю навчання. Таким чином, у дослідженні виявлено, що на розвиток СЕВ студентів впливає міжособистісна тривожність, що пояснюється специфікою взаємодії в системах «викладач-студент», «студент-студент», «студент-група».
Бужинська С. М. Вплив тривожності на розвиток синдрому емоційного вигорання у студентів педагогічного профілю навчання / С. М. Бужинська, А. О. Бойченко // Психологічні науки : зб. наук. праць / Запорізький класичний приватний ун-т. – Запоріжжя, 2019. – Вип. 5. – Том 1. – С. 87–92.
Keywords: студентська молодь, емоційне виснаження, рівень тривожності, кореляційний аналіз, викладач-студент, студент-студент, студент-група; student youth, emotional exhaustion, level of anxiety, correlation analysis, teacher-student, student-student, student group; студенческая молодежь, эмоциональное истощение, уровень тревожности, корреляционный анализ, преподаватель-студент, студент-студент, студент-группа