Перші кроки та перспективи здобувачів вищої освіти історичної підготовки академії - Галушко, Наталія; Хряпін, Едуард; Руднік, Денис; Бакуменко, Тетяна (My University, 2025)
Дану розвідку присвячено першим урокам та перспективам здобувачів вищої освіти історичної підготовки в Комунальному закладі «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради, яка є найстарішим педагогічним закладом вищої освіти в Україні. Авторами доведено, що навчання є основним видом діяльності здобувачів, але інші види активності, у тому числі й наукова, проєктна, позанавчальна діяльність, сприятимуть набуттю професійних компетенцій, затребуваних на ринку праці сьогодення. Завданням навчального закладу, є створення умов для того, щоб здобувач за період навчання набув навичок дослідницької роботи та засвоїв методи наукового дослідження, для досягнення цієї мети саме провідне місце належить випусковій кафедрі. Метою публікації є показати значення випускової кафедри історії, археології та гуманітарних наук у становленні уроків здобувачів вищої історичної освіти. У межах дослідження окреслено основні напрями наукових пошуків, пов’язаних з професійною підготовкою кадрів. Авторами наголошено, що завданням закладу вищої освіти є створення сприятливих умов для саморозвитку та самовдосконалення молоді в процесі навчання та у майбутній професійній діяльності. Наголошено на впровадження викладачами сучасних методик в історичних дослідженнях, оскільки є важливим для глибшого розуміння минулого, в кінцевому результаті це дозволяє застосовувати нові підходи до аналізу джерел, використовувати мультидисциплінарні інструменти та залучати нові групи дослідників, що сприяє об’єктивнішому та повнішому висвітленню історичних процесів. Висвітлений досвід буде цікавим для фахівців у галузі історії, археології, здобувачам освіти, громадській спільноті, а також всім, хто цікавиться підготовкою майбутнього спеціаліста з відповідного фаху. This study is devoted to the first lessons and prospects of higher education students majoring in history at the Municipal Establishment «Kharkiv Humanitarian-Pedagogical Academy» of the Kharkiv Regional Council, which is the oldest pedagogical institution of higher education in Ukraine. The authors have proven that learning is the main type of activity for students, but other forms of engagement – including research, project-based, and extracurricular activities – contribute to the acquisition of professional competencies that are in high demand in today’s labour market. The task of the educational institution is to create conditions for students to acquire research skills and master scientific research methods during their studies, and the graduating department plays a leading role in achieving this goal. The purpose of this publication is to highlight the significance of the Department of History, Archaeology, and Humanities in shaping the educational experience of students pursuing higher historical education. The study outlines the main areas of scientific research related to professional training. The authors emphasise that the task of higher education institutions is to create favourable conditions for the self-development and selfimprovement of young people in the process of learning and in their future professional activities. The authors highlight the importance of teachers implementing modern methods in historical research, as this is important for a deeper understanding of the past. Ultimately, this allows for the application of new approaches to the analysis of sources, the use of multidisciplinary tools, and the involvement of new groups of researchers, which contributes to a more objective and comprehensive coverage of historical processes. The experience highlighted will be of interest to specialists in the field of history and archaeology, students, the general public, and anyone interested in training future specialists in the relevant field.
Keywords: кафедра, історія department, history, archaeology, educational programmes, professional training, competencies, graduates.; історія; археологія; освітні програми; професійна підготовка; компетентності; випускники; department; history; archaeology; educational programmes