Рибальський хронос в українській мові - Міняйло, Роман (My University, 2017)
Зіставлення власне лінгвістичних характеристик рибальських етимонів з істо- рико-археологічними даними допомогло встановити, що етимологія назв ручного рибо- ловлення походить зі звуконаслідувальних вигуків, а етимологія назв настромлювальних рибальських знарядь – із хронології історичних етапів винайдення людством відповідного матеріалу для виготовлювання накінечників. Етнографічний матеріал засвідчив, що в семантичній структурі досліджених назв протиставляються факультативні семи ‘ка- ламутна вода’ і ‘прозора вода’. Ця дихотомія відбиває принципову різницю постання цих стародавніх способів рибальства.
Міняйло Р. В. Рибальський хронос в українській мові / Р. В. Міняйло // Лінгвістичні дослідження : зб. наук. праць. – Харків, 2017. – Вип. 46. – С. 11–16.
Keywords: рибальство, етимон, хронологія, діалектні назви, семантична структура, мотивація; рыболовство, этимон, хронология, диалектные названия, семан- тическая структура, мотивация