Підготовка майбутніх фахівців педагогічної галузі до експертної діяльності на адаптивних засадах - Єрьоменко, Ольга (My University, 2022)
Статтю присвячено актуальному питанню підвищення якості підготовки фахівців педагогічної галузі, що зумовлено потребою в професіоналах, здатних здійснювати експертну діяльність у закладах освіти різних рівнів. Визначено, що підготовка фахівців педагогічної галузі до експертної діяльності в деяких зарубіжних країнах та в Україні здійснюється не системно, короткочасно, на кшталт семінарів, вступних інструктажів, тренінгів, конференцій, творчих навчальних лабораторій або в межах магістерських програм та післядипломної підготовки. Охарактеризовано гнучку діяльність експерта та її основоположні засади. Досліджено поняття «експертиза» як компонента аналітико-синтетичної діяльності, що в освіті набуває більш адаптивного характеру. Представлено технологію педагогічної експертизи, складові; об’єкти педагогічної експертизи; процедуру експертного оцінювання, подано алгоритм проведення дослідження з використанням методу експертної оцінки.
Єрьоменко О. А. Підготовка майбутніх фахівців педагогічної галузі до експертної діяльності на адаптивних засадах / О. А. Єрьоменко // Адаптивне управління: теорія і практика. Серія «Педагогіка» : електронне наукове фахове видання, 2022. – Вип. 13(25).
Keywords: підготовка, експертна діяльність, експерт, експертиза, технологія, експертне оцінювання; training, expert activity, expert, expertise, technology, expert evaluation.