Удосконалення інструментально-виконавської майстерності майбутніх викладачів мистецьких дисциплін у класі фортепіано - Смородська, Марина; Смородський, Віталій; Цуранова, Оксана (My University, 2025)
Стаття присвячена проблемам удосконалення інструментально-виконавської майстерності майбутніх викладачів мистецьких дисциплін у процесі фортепіанної підготовки. Ключове місце належить дослідженню процесу розвитку виконавських здібностей студентів-інструменталістів, та підходам до їхнього формування в умовах сучасної музичної освіти. Автори акцентують увагу на тому, що розвиток музичних здібностей – це складний і багатогранний процес, що залежить від тісної взаємодії різних компонентів: технічних, емоційних, інтелектуальних і творчих. Однією з ключових тем статті є взаємозв’язок між загальними, спеціальними та суто виконавськими здібностями, такими як музичний слух, відчуття ритму, музична пам’ять, здатність до нотного читання, а також здатність до інтерпретації музичних творів.
Keywords: майбутні викладачі мистецьких дисциплін; фортепіанна підготовка; музичні здібності; музичні здібності; інструментально-виконавська майстерність; педагогічний процес; future teachers of art disciplines; piano training; musical abilities; instrumental and performing skills; pedagogical process