Інтеграція інтрамедіальних технологій у підготовку майбутніх учителів початкової школи в умовах цифровізації освіти - Губарєва, Дар'я; Борзик, Олена; Четаєва , Людмила (My University, 2025)
Цифрові технології дедалі більше входять у повсякденне життя кожної людини. Не залишається осторонь процес освіти. Це спричиняє необхідність зміни методичної підготовки майбутніх вчителів початкових класів відповідно до вимог часу. Сучасний етап цифровізації спричинив появу нового покоління дітей. Вчителі починають працювати з дітьми покоління альфа. Це діти нового покоління, які висувають суспільству нові вимоги. Актуальним для вчителя-початківця є співвідношення цифрового освітнього простору школи, власного досвіду з використання інформаційно-комунікаційних технологій, вже наявного цифрового досвіду сучасної дитини і основної мети навчання - отримання дітьми певного обсягу знань і умінь. Завдання дослідження: визначити сутність та педагогічний потенціал інтрамедіальних технологій; дослідити особливості цифровізації вищої педагогічної освіти; проаналізувати досвід застосування інтрамедіа у підготовці майбутніх учителів; запропонувати методичні рекомендації щодо впровадження інтрамедіа в освітній процес. Об’єкт дослідження – процес професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи. Предмет дослідження – інтрамедіальні технології як засіб підвищення якості фахової підготовки в умовах цифровізації освіти. У статті обґрунтовано практичні рекомендації для ЗВО щодо впровадження інтрамедіа у підготовку вчителів: оновлення змісту навчальних програм, створення інтрамедіа-кластерів, підвищення кваліфікації викладачів, розвиток проєктної діяльності студентів. Запропоновано та реалізовано модель інтеграції інтрамедіальних технологій у підготовку майбутніх учителів початкової школи, яка передбачає гармонійне поєднання цифрових засобів, педагогічних стратегій та професійно орієнтованого контенту. Основними її складниками стали методична підготовка, цифрова грамотність, творча реалізація та рефлексія. Визначено перспективні напрями подальших досліджень: інтрамедіальна культура вчителя, цифрові симуляції педагогічних ситуацій, застосування AR/VR у педагогіці, вплив інтрамедіа на навчальні результати учнів молодшого шкільного віку.
Keywords: освіта; початкова школа; Нова українська школа (НУШ); цифровізація освіти; інтрамедіальні технології; професійна підготовка; вчителі початкової школи; education; primary school; New Ukrainian School (NUS); digitalization of education; intramedia technologies; professional training; primary school teachers