Проблема професійного самовизначення підлітків з інтелектуальними порушеннями - Бровченко, Анастасія; Кондратенко, Валентина; Пєхарєва, Альона (My University, 2022)
У статті аналізується проблема професійного самовизначення підлітків з інтелектуальними порушеннями, що має найбільшу актуальність у старших класах школи. Авторами описані особливості вибору професійного шляху учнями корекційної школи, складності та проблеми, які виникають в процесі профорієнтаційної роботи та під час трудового навчання і виховання дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. Описані також деякі психологічні особливості учнів корекційних шкіл, що безпосередньо впливають на процеси професійного самовизначення, суттєво ускладнюючи їх. Відзначено, що проблеми визначаються не тільки специфікою мотиваційної, вольової та, звичайно, інтелектуальної сфери означеної категорії осіб, а й об’єктивними причинами, які обумовлені інерційністю суспільства у вирішенні поставлених завдань. Складності вивчення проблеми починається з відсутності достатньо надійних та інформативних методик дослідження професійних інтересів учнів з порушеннями інтелекту, їх готовності вибирати професію самостійно та саме рівня професійного самовизначення. У статті відзначається, що дослідженню професійного самовизначення осіб з інтелектуальними порушеннями у вітчизняній науці майже не приділяється увага, інтерес педагогів та психологів концентрується на практичних питаннях профорієнтації і трудового навчання, внутрішні психологічні процеси, що відбуваються при виборі старшокласником професії, при цьому вивчаються недостатньо повно і глибоко. Авторами відзначається, що успішне вирішення питань трудової адаптації осіб з порушеннями інтелекту та набуття ними самостійно вибраної та приємної професії, що співвідноситься з їх власними інтересами, обумовлюється повним і всебічним аналізом особистості учнів, їх інтересів, внутрішніх спонукань та мотивів, а надалі спрямуванням їх трудової активності у визначеному напрямку.
Бровченко А. К. Проблема професійного самовизначення підлітків з інтелектуальними порушеннями / А. К. Бровченко, В. О. Кондратенко, А. С. Пєхарєва // Вісник ЛНУ імені Тараса Шевченка, 2022. – № 1 (349). – Ч. ІІ. – С. 200–210.
Keywords: професійне самовизначення підлітків з інтелектуальними порушеннями, профорієнтація, трудове навчання дітей з інтелектуальними порушеннями, вибір професії у підлітковому віці; professional self-determination of adolescents with intellectual disabilities, career guidance, labor education of children with intellectual disabilities, choice of profession in adolescence