ПЕРСПЕКТИВИ АДАПТАЦІЇ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ - Русанов, Михайло; Брославська, Галина (My University, 2018)
У статті викладено дослідження законодавства України, яке пов’язане з організацією охорони праці суб’єктів, які безпосередньо беруть участь у трудовій діяльності. Г оловну увагу автори статті приділяють розкриттю державної політики в галузі охорони праці, а саме організації охорони праці освітян. Авторами виявлено, що акти Євро- союзу, які містять норми щодо охорони праці, її безпеки та гігієни, поділяються на дві групи: директиви ЄС, які стосуються захисту працівників; директиви ЄС щодо випуску товарів на ринок. В основному вони спрямовані на забезпечення передумов для вільного переміщення товарів у межах Європейського союзу; решта - на сприяння вільному переміщенню робочої сили в межах Європейського союзу. Мало уваги приділяється людському фактору, а саме тим, хто працює в освітніх закладах. Завдання майбутнього - знайти шляхи розв’язання даної проблеми. Україна фактично жодним чином не може впливати на процес законо- та нормотворення в системі Євросоюзу. Під час організації охорони праці мало уваги приділяється працівникам освітніх закладів.
Русанов М. Перспективи адаптації законодавства України щодо організації охорони праці працівників освітніх закладів / М. Русанов, Г. Брославська // Педагогіка і психологія професійної освіти / Львів. держ. ун-т БЖД, Ін-т пед. освіти і освіти дорослих НАПН України. – Львів, 2018. – № 2, вересень-грудень . – С. 57–64.
Keywords: організація охорони праці, адаптація, законодавство України, освітні заклади, законодавство Євросоюзу; Occupational Safety and Health of Workers, Adaptation, Ukrainian Legislation, Educational Institutions, EU Legislation