Формування компетентності педагогічного партнерства майбутніх фахівців дошкільної освіти: зарубіжний досвід - Апрєлєва, Ірина Вікторівна; Колосова, Світлана Вікторівна (My University, 2022)
У статті висвітлено особливості упровадження в освітню практику закладів дошкільної освіти одного із напрямів педагогіки – педагогіки партнерства. Доведено, що досвід системи освіти європейських країн щодо взаємодії учасників освітнього процесу з реалізації педагогіки партнерства потребує ґрунтовного перегляду та осмислення. Акцентовано на тому, що задля якісного впровадження даного механізму в дошкільну освіту України виникає потреба в аналізі передового світового досвіду, зокрема таких країн як Фінляндія та Республіка Польща, освітні системи яких визнані на світовому рівні. Крім того, не менш значимими є механізми підготовки фахівців, які працюють у галузі дошкільної освіти та активно впроваджують дану технологію. Зроблено. акцент на тому, що у закладах дошкільної освіти впровадження прийомів педагогічного партнерства набуває актуальності через постійну взаємодію вихователів та батьків, що зумовлено необхідністю задоволення потреб дитини. Визначено особливості процесу професійної підготовки педагогічних кадрів в Фінляндії та Республіці Польща, які працюватимуть у галузі дошкільної освіти. Виокремлено відмінності та ознаки подібності механізму підготовки майбутніх педагогів до реалізації ідей педагогіки партнерства у професійній діяльності. Зазначено, що дошкільна система освіти Фінляндії є базовою у процесі формування навичок навчальної діяльності, тому до підготовки фахівців, які працюють в даній галузі в країні ставляться дуже відповідально. Підготовка відбувається кількарівненно, спрямована не лише на набуття теоретичних знань, а й на формування навичок практичної діяльності. За рахунок того, що переважаючим видом діяльності дітей в закладах дошкільної освіти є ігрова діяльність, акцент зроблено саме на неї. Окремим аспектом у підготовці фахівців є формування навичок партнерської взаємодії через відкритість та активне спілкування з усіма учасниками освітнього процесу. Польська система підготовки працівників дошкільної освіти є двоетапною, при чому вже після першого рівня, педагог має повноцінне право працювати у закладах дошкільної освіти, але закінчення другого освітнього етапу є обов’язковим. При підготовці фахівців акцент ставиться на процесах інтеграції, при чому, відбувається інтеграція сім’ї в заклад дошкільної освіти, та закладу дошкільної освіти в сім’ю. Такий механізм і становить основу партнерської взаємодії, адже і батьки і вихователі діють в інтересах дитини, та забезпечують сумісне формування у дитини системи цінностей та пріоритетів.
Апрєлєва І. В. Формування компетентності педагогічного партнерства майбутніх фахівців дошкільної освіти: зарубіжний досвід / І. В. Апрєлєва, С. В. Колосова // Актуальні питання гуманітарних наук : зб. наук. праць. – Дрогобич, 2022. – Вип. № 52. Том 1. – С. 160-167
Keywords: дошкільна освіта, партнерська взаємодія, дошкільна освіта Фінляндії, дошкільна освіта Республіки Польща, підготовка фахівців; preschool education, partnership, preschool education in Finland, preschool education in Poland, training