Формування основних soft skills у майбутніх конкурентоспроможних фахівців освітньої галузі - Репко, Інна; Кобзар, Юлія (My University, 2024)
У контексті трансформації науки та суспільства, роботодавці всіх галузей виробництва, навіть в умовах воєнного стану в Україні, вимагають від працівників поряд із володінням професійними знаннями та навичками наявності сформованих м’яких навичок. Мета статті полягає у характеристиці найбільш актуальних складових сутності soft skills та можливостей освітнього процесу закладів вищої освіти в умовах воєнного стану для підготовки конкурентоспроможного фахівця для сучасної освіти й освіти післявоєнного періоду. У роботі окреслено групи вимог до сучасного затребуваного фахівця на ринку праці: «жорсткі» навички (англ. – hard skills) та «м’які» навички (англ. – soft skills). Здійснено аналіз існуючих класифікацій soft skills у науковій літературі, висвітлено основні групи та компоненти soft skills майбутніх конкурентоспроможних фахівців освітньої галузі у післявоєнний період і надана їх характеристика. Авторки зазначають, що в сучасних умовах набуває популярності тренінг як дієва форма формування м‟яких навичок у майбутніх фахівців освітньої галузі. Подано орієнтовний перелік форм та методів навчання в залежності від етапу тренінгу у процесі підготовки майбутнього педагога. Стаття розкриває можливості освітнього процесу закладу вищої освіти у воєнний час для підготовки конкурентоспроможного фахівця для сучасної освіти й освіти у період післявоєнного відновлення, а саме: організація освітнього процесу на засадах педагогіки партнерства та створення належного освітнього середовища, у якому майбутній фахівець у тісній співпраці з викладачем розвиває м’які навички за власною освітньою траєкторією під час професійного становлення.
Keywords: майбутній педагог; освітня галузь; м’які навички; тренінгові технологі; інтерактивні методи навчання