Педагогічні умови співпраці закладу дошкільної освіти з сім'єю - Світлична, Ольга (My University, 2020)
У роботі досліджується проблема співпраці закладу дошкільної освіти із сім’єю. Проаналізовано ступінь дослідженості проблеми в психолого-педагогічній літературі та з'ясовано, що сім’я і заклад дошкільної освіти мають взаємодіяти задля повноцінного розвитку дитини. Результатом педагогічної взаємодії батьків та педагогів, є формування педагогічної культури батьків, педагогічної компетентності та педагогічної рефлексії. Охарактеризовано особливості взаємодії закладів дошкільної освіти з родинами та встановлено, що ефективність процесу взаємодії вихователів з батьками має будуватися на партнерських засадах та співпраці. Визначено критерії, показники та рівні ефективної педагогічної взаємодії з родинами. Обґрунтовано та експериментально перевірено педагогічні умови співпраці закладу дошкільної освіти із сім’єю: соціально-педагогічна діагностика сім’ї та виявлення педагогами зон особливої уваги; встановлення партнерських взаємовідносин та інтеграція батьків у освітній процес; використання різноманітних форм роботи закладу дошкільної освіти з сім'єю; систематичне здійснення зв'язку закладу дошкільної освіти з батьками протягом усього року з урахуванням завдань і змісту освітньої роботи з дітьми; тематичний самоконтроль. Доведено, що розроблені педагогічні умови суттєво впливають на підвищення ефективності освітньої діяльності у закладі дошкільної освіти.
Світлична О. В. Педагогічні умови співпраці закладу дошкільної освіти з сім'єю : пояснювальна записка до магістерської роботи спеціальності 012 Дошкільна освіта / О. В Світлична ; наук. керівник Ю. В. Сирова. – Харків, 2020.
Keywords: заклад дошкільної освіти, сім'я, діти дошкільного віку, педагогічні умови виховання, взаємодія дошкільного закладу із сім’єю