Дослідження рівня сформованості організаційної культури керівників спеціальних закладів дошкільної освіти - Яцинік, Алла (My University, 2024)
Стаття присвячена питанням впровадженню в практику роботи освітніх установ засад педагогічного менеджменту, а саме організаційної культури. Згідно нормативно-правових засад організації освіти в сучасній Україні дошкільна освіта розглядається, як перший, обов’язковий рівень, фундамент для подальшого засвоєння людиною знань та суспільного досвіду. Отже, заклади дошкільної освіти та їх педагогічні колективи не повинні залишатися осторонь сучасних педагогічних ідей і активно впроваджувати їх в практику своєї роботи. Організаційна культура розглядається, як цінності організації, які гуртуються на суспільному досвіді, морально-етичних нормах з урахуванням специфіки установи, пропагуються і втілюються в практику роботи саме керівником. Як відомо, керівник організовує і гарантує дотримання педагогічних стандартів у закладах освіти, тому до нього повинні висуватися найбільші вимоги. Сучасний керівник освітньої установи – це не тільки педагог, а менеджер, який забезпечує дотримання високих освітніх стандартів всіма членами колективу, є флагманом впровадження сучасних ідей задля покращення якості освітніх послуг. Особливого значення підвищення якості педагогічних колективів набуває у системі спеціальної освіти, оскільки за останні роки спостерігається збільшення кількості дітей з особливими освітніми потребами, а активне впровадження інклюзивної освіти робить дотичними до цієї проблематики не тільки фахівців спеціальних закладів, а й керівників і педагогів загальноосвітніх установ. Стаття присвячена питанням впровадженню в практику роботи освітніх установ засад педагогічного менеджменту, а саме організаційної культури. Згідно нормативно-правових засад організації освіти в сучасній Україні дошкільна освіта розглядається, як перший, обов’язковий рівень, фундамент для подальшого засвоєння людиною знань та суспільного досвіду. Отже, заклади дошкільної освіти та їх педагогічні колективи не повинні залишатися осторонь сучасних педагогічних ідей і активно впроваджувати їх в практику своєї роботи. Організаційна культура розглядається, як цінності організації, які гуртуються на суспільному досвіді, морально-етичних нормах з урахуванням специфіки установи, пропагуються і втілюються в практику роботи саме керівником. Як відомо, керівник організовує і гарантує дотримання педагогічних стандартів у закладах освіти, тому до нього повинні висуватися найбільші вимоги. Сучасний керівник освітньої установи – це не тільки педагог, а менеджер, який забезпечує дотримання високих освітніх стандартів всіма членами колективу, є флагманом впровадження сучасних ідей задля покращення якості освітніх послуг. Особливого значення підвищення якості педагогічних колективів набуває у системі спеціальної освіти, оскільки за останні роки спостерігається збільшення кількості дітей з особливими освітніми потребами, а активне впровадження інклюзивної освіти робить дотичними до цієї проблематики не тільки фахівців спеціальних закладів, а й керівників і педагогів загальноосвітніх установ. The article is devoted to the issues of introducing the principles of pedagogical management, namely organizational culture, into the practice of educational institutions. According to the regulatory and legal framework for the organization of education in modern Ukraine, preschool education is considered to be the first, mandatory level, the foundation for further human learning and social experience. Therefore, preschool education institutions and their teaching staff should not stay away from modern pedagogical ideas and actively implement them in their work practice. Organizational culture is considered as the values of the organization, which are based on social experience, moral and ethical standards, taking into account the specifics of the institution, promoted and implemented in the practice of work by the head. As you know, the head organizes and guarantees compliance with pedagogical standards in educational institutions, so the greatest demands should be placed on him or her. A modern head of an educational institution is not only a teacher, but also a manager who ensures that all members of the team adhere to high educational standards and is a leader in implementing modern ideas to improve the quality of educational services. Improving the quality of teaching teams is especially important in the special education system, as the number of children with special educational needs has increased in recent years, and the active implementation of inclusive education makes not only specialists in special education institutions but also managers and teachers of general education institutions involved in this issue. педагогічний менеджмент, організаційна культура, спеціальна освіта, заклад дошкільної освіти, керівник закладу освіти. pedagogical management, organizational culture, special education, preschool education institution, head of an educational institution.
Яцинік А. В. Дослідження рівня сформованості організаційної культури керівників спеціальних закладів дошкільної освіти / Алла Яцинік // Systemic support for children with special educational needs: correction, development, professional training of specialists: international collective monograph / edited by Brovchenko A., Kalinina T., Piekharieva A. and other; Municipal Establishment «Kharkiv Humanitarian Pedagogical Academy» of Kharkiv Regional Council. – Publishing house OKTAN PRINT s.r.o., 2024
Keywords: педагогічний менеджмент, організаційна культура, спеціальна освіта, заклад дошкільної освіти, керівник закладу освіти; pedagogical management, organizational culture, special education, preschool education institution, head of an educational institution