Психолого-педагогічні механізми підтримки емоційної стійкості та адаптації здобувачів освіти в умовах цифровізованого навчального середовища - Гордієнко , Світлана; Василенко, Наталя (My University, 2025)
У тексті розглянуто проблему формування емоційної стійкості здобувачів освіти в умовах цифровізації навчального процесу. Обґрунтовано актуальність теми з огляду на зростання рівня емоційного виснаження, тривожності та зниження здатності до концентрації, спричинених інтенсивним використанням цифрових платформ. На основі аналізу вітчизняних і зарубіжних наукових підходів окреслено роль соціально-емоційних компетентностей, саморегуляції та педагогічної підтримки у забезпеченні успішної соціально-психологічної адаптації здобувачів освіти до цифрового освітнього простору. Виокремлено психолого-педагогічні механізми розвитку емоційної стійкості на індивідуальному, міжособистісному та організаційному рівнях, а також визначено потенціал цифрових інструментів як ресурсу підтримки психоемоційного благополуччя. Зроблено висновок, що за умов цілісної та узгодженої взаємодії педагогів, здобувачів освіти й освітніх інституцій цифрове середовище може стати не чинником ризику, а простором розвитку, адаптації та посилення внутрішньої стійкості особистості.
Keywords: емоційна стійкість; соціальна адаптація; психолого-педагогічна підтримка; здобувачі освіти; навчальне середовище; цифровізація